Συχνές Ερωτήσεις Κινέζικα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα Κινέζικα

Αν δεν έχω καλό επίπεδο στα Αγγλικά, µπορώ να µάθω την κινέζικη γλώσσα;

Δεν χρειάζεται να μιλάει κανείς καλά αγγλικά προκειμένου να μάθει κινέζικα. Αυτό που χρειάζεται είναι να µπορεί να αναγνωρίζει και να προφέρει τους λατινικούς χαρακτήρες, κάτι το οποίο µπορεί να έχει κατακτηθεί από την εκµάθηση γερµανικών, ιταλικών, γαλλικών ή οποιασδήποτε άλλης λατινογενούς γλώσσας.

Πόσα γράµµατα έχει το κινέζικο αλφάβητο;

Η κινέζικη γλώσσα δεν έχει αλφάβητο! Κάθε ιδεόγραµμα αποτελεί και µία λέξη!  Αυτό σηµαίνει ότι για κάθε καινούργια λέξη που µαθαίνει κανείς, µαθαίνει και το µοναδικό τρόπο γραφής της συγκεκριμένης λέξης (το ιδεόγραμμά της). Ευτυχώς, αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Η εξοικείωση µε τη γραφή έρχεται σύντοµα, ήδη από το πρώτο εξάµηνο εκµάθησής της.

Πόσα διπλώματα υπάρχουν στα κινέζικα;

Υπάρχουν 3 διπλώματα. Το HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) – the Chinese Proficiency Test για ενήλικες, το YCT (Youth Chinese Test) για εφήβους και το BCT (Business Chinese Test) για επαγγελματίες.

Ποια διπλώματα πιστοποιούν το επίπεδο γνώσης της γλώσσας;

Υπάρχουν 3 διπλώματα. Το HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) – the Chinese Proficiency Test για ενήλικες, το YCT (Youth Chinese Test) για εφήβους και το BCT (Business Chinese Test) για επαγγελματίες.

HSK BCT YCT
HSK – Επίπεδο 6    
HSK – Επίπεδο 5 BCT – Επίπεδο 5  
HSK – Επίπεδο 4 BCT – Επίπεδο 4  
HSK – Επίπεδο 3 BCT – Επίπεδο 3 YCT – Επίπεδο 4
HSK – Επίπεδο 2 BCT – Επίπεδο 2 YCT – Επίπεδο 3
HSK – Επίπεδο 1 BCT – Επίπεδο 1 YCT – Επίπεδο 2 & 1
Κάθε πότε διεξάγονται οι εξετάσεις HSK;

Το HSK Written Test (γραπτή εξέταση), στην Ελλάδα, διεξάγεται 4-5 φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο, το Δεκέμβριο, το Μάρτιο, το Μάιο (συνήθως, εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα) και τον Ιούλιο στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται κάθε Ιούνιο.

Ποτέ βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα βγαίνουν περίπου ένα μήνα μετά τις εξετάσεις.

Υπάρχουν παιδικά τµήµατα;

Από την ηλικία των 11 ετών περίπου και εφόσον έχει κάνει κάποια µαθήµατα αγγλικών, για να µπορεί να διαβάζει λατινικούς χαρακτήρες, µπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση της Κινέζικης Γλώσσας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε όλα τα βιβλία η προφορά των λέξεων είναι γραµµένη µε τα pinyin (λατινικός τρόπος γραφής των ιδεογραμμάτων).

Σε πόσο καιρό µπορώ να πάρω το πρώτο πτυχίο;

Σε 4 µήνες.

Σε πόσο καιρό µπορώ να πάρω το δεύτερο πτυχίο;

Συνολικά σε 8 µήνες.

Σε πόσα χρόνια µπορώ να τα τελειοποιήσω;

Η διαφορετικότητα της γλώσσας ενώ επιτρέπει την εύκολη κατάκτηση ενός βασικού και µεσαίου επιπέδου κατάκτησής της, καθιστά αρκετά δύσκολη την τελειοποίησή της. Θα λέγαµε πως εξαρτάται από τη θέληση, το χρόνο και τις δυνατότητες του κάθε µαθητή.