Χρήσιμες πληροφορίες για τα Τούρκικα
Γιατί η γειτονία Ελλάδας –Τουρκίας είναι μία πραγματικότητα. Μας απασχόλησε αιώνες πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί με διάφορους τρόπους. Το χρώμα της Τουρκικής γλώσσας στις μέρες μας έγινε πιο έντονο και ίσως πιο αναγκαίο αφού χρωματίζει διαρκώς τη μεταξύ μας επικοινωνία, το άνοιγμα των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, τη διδασκαλία της Τουρκικής σε Ελληνικά σχολεία, την είσοδό της στην Ε.Ε, ακόμη και την ανταλλαγή κουλτούρας. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία επιδεικνύει πολυμορφία κινήσεων , βίου και κουλτούρας. Μαθαίνοντας λοιπόν την Τουρκική γλώσσα κατανοούμε καλύτερα την πολυμορφία αυτή.
Α1-Α2 ΤΕΜΕL πιστοποίηση
Β1-Β2 ORTA πιστοποίηση
Γ1-Γ2 YUKSEK ΠΤΥΧΙΟ
Είναι το αρχικό επίπεδο (Temel) των Τουρκικών και απαιτείται ένα τετράμηνο για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α1 πρέπει να έχει δώσει για τα 2 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Είναι το δεύτερο στάδιο του αρχικού επιπέδου (Temel) των Τουρκικών και απαιτούνται δύο τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α2 πρέπει να έχει δώσει για τα 4 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Είναι το μεσαίο επίπεδο (Orta) και απαιτούνται τρία τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β1 πρέπει να έχει δώσει για τα 6 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Είναι το δεύτερο στάδιο του μεσαίου επιπέδου (Orta) και απαιτούνται τέσσερα τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β2 πρέπει να έχει δώσει για τα 8 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Δίνονται σε καθημερινή βάση, αρκεί κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του να εξεταστεί σε αυτά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TΟMER. Στην Ελλάδα διεξάγονται εξετάσεις δύο φορές το χρόνο συνήθως Ιανουάριο και Ιούνιο.
Είναι το δεύτερο στάδιο του υψηλού επιπέδου (Yuksek) των Τουρκικών και απαιτούνται έξι τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Γ2 πρέπει να έχει δώσει για το Diploma.
Το Diploma δίνεται τακτικά μόνο στην Κωνσταντινούπολη.
Έχει δύο μέρη, το γραπτό και το προφορικό και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερις δεξιότητες: κατανόηση κειμένου, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.
DIPLOMA:
Α) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Okuma): Βάση 15/25
Β) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (ΕΚΘΕΣΗ)(Yozili): Βάση 15/25
Γ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Dinleme): Βάση 15/25
Δ) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (περιλαμβάνει συζήτηση με τον εξεταστή/ Karskli Konuma -βάση 9/15 και προφορική εξέταση με μορφή ερωτήσεων / Sozlu – βάση 6/10).
Για να επιτύχει κάποιος για τις εξετάσεις για το πτυχίο Diploma στα Τουρκικά πρέπει να συγκεντρώσει 60% σε κάθε ενότητα / δεξιότητα.
Αν υπάρχει αποτυχία σε μία ενότητα, ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα να επανεξεταστεί σε αυτήν την επόμενη εξεταστική περίοδο.
Στο ΙΜΧΑ Θεσ/νίκης, όπως επίσης και στην Τουρκία είτε στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, είτε σε κάποιο από τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα στην Τουρκία.
Γίνονται συνήθως μετά από συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TOMER μέσω του φροντιστηρίου σας.
Όσοι δίνουν στην Τουρκία τα αποτελέσματα ανακοινώνονται είτε την ίδια ημέρα, είτε την επομένη. Όσοι δίνουν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται μετά από ένα μήνα.
Ναι υπάρχει για το επίπεδο Β (ενιαίο τεστ, που σε κατατάσσει ανάλογα με το σκορ σε Β1 ή Β2).
Εξετάσεις διεξάγονται μια φορά το χρόνο, το Μάιο.
Αυτά ανακοινώνονται στο διαδίκτυο.
Γίνονται είτε στο φροντιστήριό σας, είτε στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σας.