Συχνές Ερωτήσεις Τούρκικα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα Τούρκικα

Γιατί να μάθω Τουρκικά;

Γιατί η γειτονία Ελλάδας –Τουρκίας είναι μία πραγματικότητα. Μας απασχόλησε αιώνες πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί με διάφορους τρόπους. Το χρώμα της Τουρκικής γλώσσας στις μέρες μας έγινε πιο έντονο και ίσως πιο αναγκαίο αφού χρωματίζει διαρκώς τη μεταξύ μας επικοινωνία, το άνοιγμα των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, τη διδασκαλία της Τουρκικής σε Ελληνικά σχολεία, την είσοδό της στην Ε.Ε, ακόμη και την ανταλλαγή κουλτούρας. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία επιδεικνύει πολυμορφία κινήσεων , βίου και κουλτούρας. Μαθαίνοντας λοιπόν την Τουρκική γλώσσα κατανοούμε καλύτερα την πολυμορφία αυτή.

Ποια πτυχία υπάρχουν που πιστοποιούν τη γνώση της Τουρκικής Γλώσσας;

Α1-Α2 ΤΕΜΕL πιστοποίηση

Β1-Β2 ORTA πιστοποίηση

Γ1-Γ2 YUKSEK ΠΤΥΧΙΟ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Α1 της Τουρκικής;

Είναι το αρχικό επίπεδο (Temel) των Τουρκικών και απαιτείται ένα τετράμηνο για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α1 πρέπει να έχει δώσει για τα 2 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Α2 της Τουρκικής;

Είναι το δεύτερο στάδιο του αρχικού επιπέδου (Temel) των Τουρκικών και απαιτούνται δύο τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α2 πρέπει να έχει δώσει για τα 4 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Β1 της Τουρκικής - Μέτρια γνώση;

Είναι το μεσαίο επίπεδο (Orta) και απαιτούνται τρία τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β1 πρέπει να έχει δώσει για τα 6 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Β2 της Τουρκικής - Καλή Γνώση (αντίστοιχο του lower στα Αγγλικά);

Είναι το δεύτερο στάδιο του μεσαίου επιπέδου (Orta) και απαιτούνται τέσσερα τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β2 πρέπει να έχει δώσει για τα 8 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.

Κάθε πότε δίνονται τα certificates που με οδηγούν στα επίπεδα Α1- Γ1 της Τουρκικής;

Δίνονται σε καθημερινή βάση, αρκεί κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του να εξεταστεί σε αυτά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TΟMER. Στην Ελλάδα διεξάγονται εξετάσεις δύο φορές το χρόνο συνήθως Ιανουάριο και Ιούνιο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Γ2 της Τουρκικής - Άριστη Γνώση (αντίστοιχο του Proficiency στα Αγγλικά);

Είναι το δεύτερο στάδιο του υψηλού επιπέδου (Yuksek) των Τουρκικών και απαιτούνται έξι τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Γ2 πρέπει να έχει δώσει για το Diploma.

Κάθε πότε δίνεται το Diploma;

Το Diploma δίνεται τακτικά μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Πόσα μέρη περιλαμβάνει η εξέταση Diploma;

Έχει δύο μέρη, το γραπτό και το προφορικό και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερις δεξιότητες: κατανόηση κειμένου, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.

DIPLOMA:

Α) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Okuma): Βάση 15/25

Β) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (ΕΚΘΕΣΗ)(Yozili): Βάση 15/25

Γ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Dinleme): Βάση 15/25

Δ) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (περιλαμβάνει συζήτηση με τον εξεταστή/ Karskli Konuma -βάση 9/15 και προφορική εξέταση με μορφή ερωτήσεων / Sozlu – βάση 6/10).

Ποια είναι η βάση για να επιτύχει κάποιος για τις εξετάσεις για το πτυχίο Diploma;

Για να επιτύχει κάποιος για τις εξετάσεις για το πτυχίο Diploma στα Τουρκικά πρέπει να συγκεντρώσει 60% σε κάθε ενότητα / δεξιότητα.

Αν αποτύχω σε μία ενότητα τι γίνεται;

Αν υπάρχει αποτυχία σε μία ενότητα, ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα να επανεξεταστεί σε αυτήν την επόμενη εξεταστική περίοδο.

Πού δίνονται οι εξετάσεις για τα certificates και το Diploma;

Στο ΙΜΧΑ Θεσ/νίκης, όπως επίσης και στην Τουρκία είτε στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, είτε σε κάποιο από τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα στην Τουρκία.

Πού γίνονται οι αιτήσεις για την εγγραφή στις εξετάσεις;

Γίνονται συνήθως μετά από συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TOMER μέσω του φροντιστηρίου σας.

Πότε μπορώ να μάθω τα αποτελέσματα;

Όσοι δίνουν στην Τουρκία τα αποτελέσματα ανακοινώνονται είτε την ίδια ημέρα, είτε την επομένη. Όσοι δίνουν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται μετά από ένα μήνα.

Υπάρχει Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για τα Τουρκικά;

Ναι υπάρχει για το επίπεδο Β (ενιαίο τεστ, που σε κατατάσσει ανάλογα με το σκορ σε Β1 ή Β2).

Κάθε πότε δίνονται εξετάσεις για το ΚΠΓ;

Εξετάσεις διεξάγονται μια φορά το χρόνο, το Μάιο.

Πώς μπορώ να μάθω τα αποτελέσματα του ΚΠΓ;

Αυτά ανακοινώνονται στο διαδίκτυο.

Πού γίνονται οι αιτήσεις για την εγγραφή στις εξετάσεις ΚΠΓ;

Γίνονται είτε στο φροντιστήριό σας, είτε στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σας.