ΓΕΝΙΚΑ

«Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να γνωρίζει και το πνευματικό ταξίδι του καθένα από εμάς δε θα έπρεπε ποτέ να έχει ούτε όρια ούτε τέλος».

Μια ξένη γλώσσα είναι ένα ακόμη «μάτι» στον κόσμο κι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς ένα λαό και την κουλτούρα του. Η Ιταλία είναι μία χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση, είναι η χώρα του Da Vinci, του Michelangelo, του Umberto Eco, του Pavarotti, του Ramazzotti και του Armani. Τα Ιταλικά αποτελούν μία από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρώπη. Εφόσον η Ιταλία είναι μία χώρα με ανεπτυγμένη οικονομία, η ιταλική γλώσσα θεωρείται μεγάλο προσόν στην αγορά εργασίας. Λόγω των εμπορικών, οικονομικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το να μπορεί κάποιος στις μέρες μας να μιλάει Ιταλικά θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μία χώρα που προσφέρει πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου και πολλοί είναι εκείνοι που την προτιμούν ανάμεσα στις χώρες του εξωτερικού για σπουδές σε τομείς, όπως οι Καλές Τέχνες, η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική, η Νομική, η μόδα. Τα κέντρα ξένων γλωσσών ASSOS έχουν δημιουργήσει ευέλικτα προγράμματα Ιταλικής Γλώσσας που απευθύνονται σε σπουδαστές και εργαζόμενους όλων των επιπέδων και σας οδηγούν στις εξετάσεις του Ιταλικού Ινστιτούτου, των Παν/μίων της Περούτζια και της Σιένα με απόλυτη επιτυχία.

Πτυχία Ιταλικού Ινστιτούτου

Τα πτυχία του Ιταλικού Ινστιτούτου απευθύνονται σε άτομα που κατοικούν στην Ελλάδα και επιθυμούν να πιστοποιήσουν τη γνώση τους στην Ιταλική Γλώσσα. Τα πτυχία αυτά αναγνωρίζονται μόνον εντός Ελλάδος από τον ΑΣΕΠ και το Ελληνικό Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Υπάρχουν τα πτυχία: Α1, Α2, Β1, Β2, (το Diploma di Lingua Italiana σε επίπεδο B2 είναι αντίστοιχο του Lower στα Αγγλικά) Γ1 (το Diploma Avanzato di Lingua Italiana σε επίπεδο Advanced στα Αγγλικά) και το Diploma Superiore Di Lingua e Cultura Italiana σε επίπεδο Γ2 αντίστοιχο του Proficiency στα Αγγλικά).

Πτυχία Πανεπιστημίου της Περούτζια (CELI )

Το CELI (CERTIFICAZIONE DI CONOSCENZA DELLA LINGUA ITALIANA) είναι πτυχίο που αποτελείται από 5 ΕΠΙΠΕΔΑ: CELI 1, 2, 3 ,4, 5

Κάθε επίπεδο αποτελεί μία διαφορετική εξέταση η οποία μπορεί να δοθεί ανεξάρτητα, αρκεί ο σπουδαστής να έχει το αντίστοιχο επίπεδο γνώσεων.

Οι εξετάσεις του CELI οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο για Ξένους της Perugia.

Οι εξετάσεις αυτών των πτυχίων, που είναι αναγνωρισμένα διεθνώς αλλά και από τον ΑΣΕΠ, γίνονται σε δυο εξεταστικές περιόδους τον Ιούνιο και Νοέμβριο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Επίσης, τα πτυχία CELI 3 και 4 αποτελούν προϋπόθεση για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Ιταλικά Πανεπιστήμια, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται να εργαστεί στην Ιταλία.

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής, δημιούργησε τρεις εξετάσεις που αντιστοιχούν σε όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας, επίπεδο Α (ενιαίο τεστ, που σε κατατάσσει ανάλογα με το σκορ σε Α1 ή Α2), επίπεδο Β (ενιαίο τεστ, που σε κατατάσσει ανάλογα με το σκορ σε Β1 ή Β2) και σε επίπεδο Γ (ενιαίο τεστ, που σε κατατάσσει ανάλογα με το σκορ σε Γ1 ή Γ2)

Εξετάσεις Plida: Società Dante Alighieri

Società Dante Alighieri: διοργανώνει τις εξετάσεις PLIDA για όλους όσους επιθυμούν να ελέγξουν ακριβώς το επίπεδο εξοικείωσής τους στην ιταλική γλώσσα και να λάβουν μια επίσημη αναγνώριση της ικανότητάς τους. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται δύο φόρες το χρόνο σε έξι επίπεδα από το Α1 έως το C2 που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς. Η πιστοποίηση χορηγείται από την «Εταιρεία Dante Alighieri» της Ρώμης δια μέσου της Ελληνικής Επιτροπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Τα σχετικά διπλώματα εκδίδονται με το σήμα και την επιστημονική επάρκεια του Πανεπιστημίου LA SAPIENZA της Ρώμης.

Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Επίπεδο Πανεπιστήμιο για ξένους της Perugia ΚΠΓ Dante Alighieri
A1 Contatto CELI Impatto Α1 PLIDA A1
A2 Sopravvivenza CELI 1 Α2 PLIDA A2
B1 Soglia CELI 2 Β1 PLIDA B1
B2 Progresso CELI 3 Β2 PLIDA B2
C1 Efficacia CELI 4 Γ1 PLIDA C1
C2 Padronanza CELI 5 CELI 5 DOC Γ2 PLIDA C2

Πρόγραμμα Σπουδών Ιταλικών

Γλώσσα Τάξη Επίπεδο Διάρκεια
Ιταλικά Elementare Celi 1,2 Plida A1,2, Diploma A1,2, ΚΠΓ Α, Plida A1,2, B1 8 μήνες
Medio Celi 3, Diploma, ΚΠΓ B, Plida B2 8 μήνες
Avanzato Celi 4, ΚΠΓ Γ,Diploma Γ1, Plida Γ1 8 μήνες
Superiore Celi 5, ΚΠΓ Γ,Diploma Γ2, Plida Γ2 8 μήνες
Avanzato – Superiore Celi 4,5 ΚΠΓ Γ,Diploma Γ1,2, Plida Γ1,2 14 μήνες
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ

    Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

    *Τα στοιχεία της φόρμας συλλέγονται με σκοπό να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το αίτημα σας και δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Τα δεδομένα είναι σύμφωνα με τον GDPR.

    (Διαβάστε τους όρους χρήσης)