ΓΕΝΙΚΑ

H Κίνα είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη και η ιστορία του ξεπερνά τα 4.000 χρόνια. Είναι η χωρά με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ως επίσημη γλώσσα τη διάλεκτο Mandarin.

Έχει ένα μαγευτικό πολιτισμό, με έννοιες πολύ διαφορετικές από αυτούς της Ευρώπης που θυμίζουν παραμύθι. Ακόμη και τα σύμβολά τους είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα ο κινέζικος δράκος σε αντίθεση με την Ευρώπη συμβολίζει τη δύναμη και τη χάρη, το θάρρος και την ανδρεία, τον ηρωισμό και την υπομονή, την ευγένεια και τη θεότητα.

Η Κινέζικη γλώσσα (όπως και ο πολιτισμός) είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Οι Κινέζοι δεν χρησιμοποιούν γράμματα, αλλά ιδεογραφικούς χαρακτήρες και έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης. Επιπλέον οι Κινέζοι δεν έχουν καταλήξεις, άρθρα και γένη στα ουσιαστικά και επίθετα, καθώς ούτε και καταλήξεις ρηματικών τύπων. Οπότε αυτό διευκολύνει αρκετά την εκμάθηση της γλώσσας.

Αυτό που κάνει ολοένα και περισσότερα άτομα να διδαχθούν την Κινέζικη γλώσσα δεν είναι μόνο ο διαφορετικός και πολύ ενδιαφέρον πολιτισμός και τρόπος γραφής της Κίνας, αλλά η επιχειρηματική της άνθηση και η ραγδαία ανάπτυξη της ναυτιλίας της. Έχοντας κάποιος κατακτήσει την Κινέζικη γλώσσα και απασχολείται με το εμπόριο, τη ναυτιλία και την τεχνολογία, έχει ένα πολύ δυνατό πλεονέκτημα επαγγελματικής καταξίωσης.

Πτυχία / Η Νέα Μορφή εξετάσεων HSK

Επίπεδα Εξετάσεων

Το νέο HSK είναι μια τυποποιημένη διεθνής κινεζική εξέταση γλωσσικών ικανοτήτων, με σκοπό να εξετάσει τις ικανότητες επικοινωνίας των ανθρώπων στις οποίες τα κινέζικα δεν είναι η πρώτη γλώσσα τους. Οργανώνεται και πιστοποιείται από την Εθνική Επιτροπή: Chinese Proficiency Test (Hanban*), η οποία ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Πλέον τα επίπεδα των εξετάσεων ταιριάζουν στην διαβάθμισή τους με αυτά που ορίζουν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

A1.HSK(LEVEL1) Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να καταλάβουν και να χρησιμοποιήσουν τις πολύ βασικές προτάσεις και δομές της γλώσσας. Συνήθως σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μαθαίνουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίπου 150 λέξεις  (ιδεογράμματα δηλαδή!).

A2.HSK(LEVEL2) Σε αυτό το επίπεδο οι μαθητές μπορούν να παραγάγουν μία απλή και άμεση επικοινωνία στο επίπεδο των καθημερινών βασικών αναγκών. Έχουν πλέον ολοκληρώσει το αρχικό επίπεδο των κινέζικων. Σε αυτό το επίπεδο χειρίζονται με ευκολία 300 λέξεις (ιδεογράμματα δηλαδή!).

B1.HSK(LEVEL3) Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να εκτελέσουν τους βασικούς στόχους επικοινωνίας στον τομέα της καθημερινής ζωής, της εκπαίδευσης και της εργασίας. Μπορούν να απολαύσουν μία άνετη επικοινωνία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα. Σε αυτό το επίπεδο οι λεξιλογικές τους γνώσεις φτάνουν τις 600 λέξεις  (ιδεογράμματα δηλαδή!).

B2.HSK(LEVEL4) Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κινέζικα για να κάνουν συζητήσεις πάνω σε ευρεία θέματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με ευφράδεια με τους ντόπιους, καθώς γνωρίζουν πάνω από 1200 λέξεις (ιδεογράμματα δηλαδή!).

C1.HSK(LEVEL5) Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να διαβάσουν κινεζική εφημερίδα και περιοδικά, να παρακολουθήσουν κινεζικό κινηματογράφο και να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη ομιλία. Οι λεξιλογικές γνώσεις των σπουδαστών φτάνουν τις 2.500 λέξεις (ιδεογράμματα δηλαδή!).

C2.HSK(LEVEL6) Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν εύκολα να καταλάβουν όλες τις πληροφορίες που άκουσαν ή διάβασαν. Επιπλέον μπορούν να εκφράσουν με μεγάλη ακρίβεια την άποψή τους και προφορικά, αλλά και γραπτά, καθώς μπορούν να χειρίζονται πάνω από 5.000 λέξεις (ιδεογράμματα δηλαδή!).

Οι υποψήφιοι εξετάζονται στις ενότητες “Grammar”, “Reading”, “Listening”, “Fill in the gaps” (εξαρτάται από το επίπεδο).  Οι εξετάσεις διαρκούν ανάλογα με το επίπεδο από 90 έως 120 λεπτά.

Διάρκεια προετοιμασίας για το κάθε επίπεδο:

  • Α1 4 μήνες
  • Α2 4 μήνες
  • Β1 8 μήνες

Η προετοιμασία για τα υπόλοιπα πτυχία προσαρμόζεται στις δυνατότητες και ανάγκες του κάθε σπουδαστή ή τμήματος. Μετά το τέλος του κάθε προγράμματος και ολοκλήρωσης της ύλης ακολουθεί μία 2μηνη προετοιμασία στοχευμένη στην εξοικείωση με τη μορφή των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις HSK διεξάγονται κάθε χρόνο το Μάρτιο, το Μάιο, τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο και διοργανώνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται κάθε Ιούνιο.

Αποτελέσματα Εξετάσεων

Μετά από 1 μήνα από την ημερομηνία των εξετάσεων, ανακοινώνονται μέσω διαδικτύου τα αποτελέσματα των HSK τεστ από τον οργανισμό Hanban.

Σπουδαστές οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει υψηλά σκορ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν υποτροφία και να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά ή χειμερινά μαθήματα σε  σχολή στην Κίνα. Οι σπουδαστές των φροντιστηρίων ASSOS, που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις του Πανεπιστημίου του Πεκίνου (HSK) ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο Πεκίνο προκειμένου να βραβευτούν από τον ελληνο-κινεζικό σύνδεσμο αλλά και από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

    Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

    *Τα στοιχεία της φόρμας συλλέγονται με σκοπό να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το αίτημα σας και δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Τα δεδομένα είναι σύμφωνα με τον GDPR.

    (Διαβάστε τους όρους χρήσης)