Σκανδιναβικές Γλώσσες

Σουηδικά, Νορβηγικά, Ολλανδικά

Η Σκανδιναβία είναι ιστορική και γεωγραφική περιοχή στη Σκανδιναβική Χερσόνησο στη Βόρεια Ευρώπη. Όταν γίνεται αναφορά στις σκανδιναβικές χώρες, εννοούνται η Δανία, η Νορβηγία κι η Σουηδία. Κάποιες φορές αναφέρονται κι η Φινλανδία, η Ισλανδία και τα Νησιά Φερόες, αλλά καθαρά για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Οι σκανδιναβικές γλώσσες χωρίζονται στις ανατολικές σκανδιναβικές (Δανικά και Σουηδικά) και στις δυτικές σκανδιναβικές (Νορβηγικά, Ισλανδικά και γλώσσα των νήσων Φερόες). Τόσο οι επίσημες γλώσσες όσο και διάφορες διάλεκτοι των δανικών, νορβηγικών και σουηδικών είναι κατανοητές στους Σκανδιναβούς μεταξύ τους. Σχετίζονται με τις υπόλοιπες Βόρειες γερμανικές γλώσσες, όπως τα ισλανδικά, οι οποίες προέρχονται από τα Αρχαία Σκανδιναβικά. Από το Μεσαίωνα, τα δανικά, τα σουηδικά και τα νορβηγικά έχουν επηρεαστεί σε διαφορετικό βαθμό από τα γερμανικά, εν μέρει ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας της Χανσεατικής Ένωσης.

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ASSOS, συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις, προσφέρουν μαθήματα Σουηδικών και Νορβηγικών και Ολλανδικών.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΩΝ

Η Νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Έχει πολλά κοινά με τη Σουηδική, τη Δανική και τη Φεροϊκή γλώσσα. Ομιλείται από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατοικούν στη Νορβηγία, όπου είναι και επίσημη γλώσσα.

Τα Νορβηγικά έχουν 2 επίσημες γραπτές μορφές:

  • η bokmål (κυριολεκτικά “γλώσσα των βιβλίων”)
  • η nynorsk (“Νεονορβηγική”)

Εξετάσεις και Πτυχία

Εξετάσεις διεξάγονται μια φορά το χρόνο στην Αθήνα.

C2 Advanced C2
C1 Advanced C1 Test i norsk – høyere nivå – C1
B2 Intermediate B2
B1 Intermediate B1 Språkprøven i norsk for voksne innvandrere – B1
A2 Basic A2 Språkprøven i norsk for voksne innvandrere – A2
A1 Basic A1

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ

Η Σουηδία αποτελεί σήμερα μία σημαντική δύναμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ισχυρή οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, ενώ συνεχίζει να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. Σημειωτέον ότι η Στοκχόλμη είναι η  κορυφαία πόλη του κόσμου όσον αφορά στο διανοητικό «κεφάλαιο» και την καινοτομία. Επιπλέον, στη γενική κατάταξη, η σουηδική πρωτεύουσα ανέβηκε στην 4η θέση στη διάσημη έκθεση «Πόλεις της Ευκαιρίας» (Cities of Opportunity). Η σουηδική γλώσσα ανήκει στις σκανδιναβικές γλώσσες και θεωρείται απόγονος της αγγλοσαξονικής γλώσσας. Η γλώσσα των Αγγλοσαξώνων ή αλλιώς Old Norse αποτελούσε τον κοινό τρόπο επικοινωνίας των γερμανικών φυλών που κατοικούσαν στη Σκανδιναβία κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς. Η σουηδική γλώσσα φαίνεται να έχει επηρεαστεί από πολλές άλλες γλώσσες και είναι αυτή με το μεγαλύτερο αριθμό φυσικών ομιλητών ανάμεσα στις Βόρειες Γερμανικές Γλώσσες. Πιο συγκεκριμένα, τα Σουηδικά ομιλούνται από περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Εστονία και οι Η.Π.Α. Το κλειδί για να καταφέρει κάποιος να μιλήσει και να γράψει στα Σουηδικά έγκειται σε τρεις βασικούς τομείς: την προφορά, τον τονισμό και τη σειρά των λέξεων. Οι συγκεκριμένοι τομείς είναι απαραίτητο να κατακτηθούν σε πολύ καλό βαθμό, ώστε να είναι δυνατή η εκμάθηση της σουηδικής σε υψηλό επίπεδο.

Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σουηδικής γλώσσας

Τα διπλώματα στα Σουηδικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Swedex και το TISUS (Test in Swedish for University Studies).

Swedex A2

Στο επίπεδο Α1 / A2, οι σπουδαστές κάνουν τη βασική εισαγωγή τους στη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα, μαθαίνοντας τις βασικές γραμματικές και συντακτικές δομές. Οι σπουδαστές σε αυτό το επίπεδο μαθαίνουν πώς να συμμετέχουν σε απλές, καθημερινές συζητήσεις, σε τηλεφωνική συνομιλία, να κάνουν μία γνωριμία, να δίνουν ευχές, να κάνουν ερωτήσεις και να δίνουν οδηγίες.

Swedex B1

Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές βελτιώνουν την προφορά τους στα Σουηδικά, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και εξοικειώνονται με πιο περίπλοκες γραμματικές και συντακτικές δομές της σουηδικής γλώσσας. Ο στόχος αυτού του επιπέδου είναι η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των σπουδαστών σε όλους τους τομείς.

Swedex B2

Οι σπουδαστές σε αυτό το επίπεδο μαθαίνουν να επικοινωνούν με μεγαλύτερη άνεση ακόμα και με Σουηδούς συνομιλητές και εξοικειώνονται με πιο απαιτητικές δομές του γραπτού λόγου όπως την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας.

Οι εξετάσεις για τα πτυχία Swedex επιπέδου Α2, Β1, Β2 διεξάγονται δυο (2) φορές το χρόνο, Μάιο και Δεκέμβριο.

TISUS – C1

Σε αυτό το επίπεδο οι σπουδαστές μπορούν να κατανοήσουν πιο απαιτητικά και δύσκολα κείμενα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γραπτό και προφορικό λόγο με μεγάλη ευελιξία στο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό περιβάλλον. Το πτυχίο TISUS αναγνωρίζεται από όλα τα Πανεπιστήμια στη Σουηδία ως προϋπόθεση για την εισαγωγή των σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Για την απόκτηση του πτυχίου TISUS οι εξετάσεις διεξάγονται από τη Σουηδική Πρεσβεία δύο φορές το χρόνο, ενώ όσοι σπουδαστές επιθυμούν, μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση και στη Σουηδία. Αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης και συστηματικής εκμάθησης της σουηδικής γλώσσας είναι και η επιτυχία των σπουδαστών μας σε όλα τα επίπεδα των σουηδικών εξετάσεων που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο Folkuniversitetet από κοινού με το Σουηδικό Ινστιτούτο, τόσο στη Σουηδία, όσο και σε 16 ακόμα χώρες παγκοσμίως!

Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στο επίπεδο του αντίστοιχου Lower των Αγγλικών;

Αυτό εξαρτάται από το ρυθμό που προχωράει ο κάθε μαθητής προσωπικά στο τμήμα. Εάν η εκμάθηση σουηδικών πραγματοποιηθεί στο ρυθμό και με τον τρόπο που προτείνεται από τους καθηγητές και το σχολείο, τότε ο σπουδαστής μπορεί να φτάσει στο επίπεδο Swedex B2 σε περίπου 2 χρόνια φοίτησης.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ

Τα ολλανδικά (ολλανδικά: Nederlands) ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, στην υποομάδα των γερμανικών γλωσσών. Από τα Ολλανδικά εξελίχθηκαν τα Αφρικάανς. Σήμερα, είναι μητρική γλώσσα περίπου 22 εκατομμυρίων κατοίκων. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνει την 7η θέση στη σειρά κατοίκων που την ομιλούν ως μητρική γλώσσα. Ομιλείται βασικά στην Ολλανδία, το Βέλγιο (στο φλαμανδικό τμήμα της χώρας) και στο Σουρινάμ. Και στην Αρούμπα, τις Ολλανδικές Αντίλλες (τμήματα και τα δύο του Βασιλείου της Ολλανδίας και το Γαλλικό Βέστχουκ (ολλανδικά: Franse Westhoek, γαλλικά: Westhoek français) ομιλούνται τα ολλανδικά. Το τελευταίο αποτελεί τμήμα της Γαλλίας και αποκαλείται μερικές φορές “Γαλλική Φλάνδρα”. Αναφέρεται δε στην περιοχή πέριξ της Δουνκέρκης. Σε λίγες περιοχές της Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ομιλούνται και διδάσκονται επίσης τα ολλανδικά. Στη Νότια Αφρική και στην Ινδονησία (παλιά αποικία της Ολλανδίας), τα Ολλανδικά χρησιμοποιούνται ως γλώσσα-πηγή για τη δημιουργία λέξεων. Το 2005, η Ολλανδική γλώσσα διδασκόταν σε περίπου 40 χώρες, σε 220 πανεπιστήμια.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εξετάσεις διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη κάθε Μάιο.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο γλωσσών (CEFR) GLOBALCITIZEN ® Certificaat Nederlands als Vreemde Taal
C2 Advanced C2
C1 Advanced C1 Profile academic language proficiency (PAT)
B2 Intermediate B2 Profile professional language proficiency (PPT), Profile language proficiency higher education (PTHO)
B1 Intermediate B1 Profile societal language proficiency (PMT)
A2 Basic A2 Profile tourist and informal language proficiency (PTIT)
A1 Basic A1

    Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

    *Τα στοιχεία της φόρμας συλλέγονται με σκοπό να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το αίτημα σας και δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Τα δεδομένα είναι σύμφωνα με τον GDPR.

    (Διαβάστε τους όρους χρήσης)