• Αρχική
  • /
  • Blog
  • /
  • Κινεζικά γράμματα: Τι σημαίνουν, τύποι, δομή κ.ά.

Κινεζικά γράμματα: Τι σημαίνουν, τύποι, δομή κ.ά.

Θεματική εικόνα για "κινεζικά γράμματα, τι σημαίνουν". Χαρτί με κινεζικούς χαρακτήρες. Απεικονίζεται πινέλο & δοχείο μελανιού.

Οι κινεζικοί χαρακτήρες, με τις περίπλοκες πινελιές και τα κομψά σχέδιά τους, εμφανίζονται συχνά ως αινιγματικά σύμβολα σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα.

Για πολλούς, μοιάζουν με έναν κώδικα γραφής ακατανόητο, καλυμμένο από μυστήριο και πολυπλοκότητα.

Ωστόσο, κάτω από αυτή την επιφανειακή αντίληψη, κρύβεται ένα ολόκληρο συναρπαστικό σύστημα γραφής που εξελίχθηκε μέσα σε χιλιάδες χρόνια, αντανακλώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις βαθιές φιλοσοφικές έννοιες της Κίνας.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τα κινεζικά γράμματα. Τι σημαίνουν, ποια η προέλευση, η δομή τους και η φιλοσοφία πίσω από αυτά;

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Κινεζικοί χαρακτήρες – Προέλευση και εξέλιξη

Η ιστορία των κινεζικών χαρακτήρων είναι τεράστια. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μετράνε πάνω από 3000 χρόνια ιστορίας, καθώς θεωρείται ότι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται μεταξύ του 1600 και του 1050 π.Χ.

Αρχικά, τα κινεζικά σύμβολα αναπαριστούσαν συγκεκριμένα υλικά αντικείμενα ή φυσικά φαινόμενα.

Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονταν και κάποτε άρχισαν να αναπαριστούν αφηρημένες ιδέες και έννοιες. Η ανάπτυξη των κινεζικών χαρακτήρων επηρεάστηκε από διάφορους παράγοντες, όπως οι πολιτιστικές ανταλλαγές, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι φιλοσοφικές ιδέες.

Διαβάστε ακόμα: Ποια ξένη γλώσσα να μάθω;

Αλφάβητο και κινεζικά γράμματα ή σύμβολα – Τύποι χαρακτήρων

Πάμε τώρα να μιλήσουμε λίγο για το αλφάβητο και τα κινεζικά γράμματα ή σύμβολα.

Για την ακρίβεια, δεν είναι σωστό να μιλάμε για «αλφάβητο». Η κινεζική γλώσσα δεν έχει αλφάβητο ούτε ακριβώς γράμματα, αλλά χαρακτήρες ή σύμβολα.

Οι κινεζικοί χαρακτήρες χωρίζονται σε τύπους, ανάλογα με τη μορφή, τη δομή και τη χρήση τους, με τους κυριότερους από αυτούς να είναι:

1. Εικονογράμματα

Τα εικονογράμματα (象形字 – Xiàngxíngzì) είναι χαρακτήρες που μοιάζουν με τα αντικείμενα που αναπαριστούν.

Προήλθαν από απλά σχέδια φυσικών φαινομένων και υλικών αντικειμένων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το 日 (rì – ήλιος), το 木 (mù – δέντρο) και το 山 (shān – βουνό).

Τα εικονογράμματα είναι από τους παλαιότερους τύπους κινεζικών χαρακτήρων και παρέχουν άμεση οπτική αναπαράσταση των σημασιών τους.

Η3: 2. Απλά ιδεογράμματα

Άτομο σχηματίζει με πινέλο κινεζικά ιδεογράμματα μαύρου χρώματος, πάνω σε μεγάλο λευκό χαρτί.

Τα κινεζικά ιδεογράμματα (指事字 – Zhǐshìzì) μεταφέρουν αφηρημένες ιδέες ή έννοιες χωρίς να απεικονίζουν άμεσα φυσικά αντικείμενα.

Αντ’ αυτού, αναπαριστούν έννοιες μέσω συμβολικών ή μεταφορικών μέσων.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το 上 (shàng – πάνω), το 下 (xià – κάτω) και το 中 (zhōng – μέση).

Τα ιδεογράμματα συχνά απαιτούν κατανόηση των συμφραζομένων για την πλήρη κατανόηση των νοημάτων τους.

3. Σύνθετα ιδεογράμματα

Τα σύνθετα ιδεογράμματα (会意字 – Huìyìzì) αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στοιχεία, καθένα από τα οποία συμβάλλει στη συνολική σημασία του χαρακτήρα.

Συνδυάζουν, δηλαδή, διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια καινούργια λέξη, έννοια ή σημασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 明 (míng – φωτεινό, διαυγές), που σχηματίζεται από το 日 (ήλιος) και το 月 (φεγγάρι).

4. Σύνθετοι φωνο-σημασιολογικοί χαρακτήρες

Οι σύνθετοι φωνο-σημασιολογικοί χαρακτήρες (形声字 – Xíngshēngzì) συνδυάζουν φωνητικά και σημασιολογικά στοιχεία για να αποδώσουν νόημα.

Αποτελούνται από ένα φωνητικό στοιχείο, το οποίο υποδηλώνει την προφορά, αλλά και ένα σημασιολογικό στοιχείο, το οποίο υποδηλώνει το νόημα.

Ένα παράδειγμα είναι το 家 (jiā – οικογένεια), που αποτελείται από το φωνητικό στοιχείο 豕 (shǐ) και το σημασιολογικό στοιχείο 宀 (mián – στέγη).

5. Δανεικοί χαρακτήρες

Οι δανεικοί χαρακτήρες (假借 – jiǎjiè) είναι χαρακτήρες που δανείζονται από άλλες γλώσσες και αναπαριστούν ξένες λέξεις ή ονόματα. Συνήθως διατηρούν την αρχική τους προφορά, αλλά μπορεί να αποκτήσουν και νέες έννοιες στα κινεζικά.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το 咖啡 (kāfēi – καφές), το οποίο χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες για τον «καφέ» που έχουν δανειστεί από τα αγγλικά, και το 披萨 (pīsà – πίτσα), το οποίο χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες για την «πίτσα» που έχουν δανειστεί από τα ιταλικά.

6. Χαρακτήρες μεταβίβασης

Οι χαρακτήρες μεταβίβασης (转注字 – zhuǎnzhùzì) περιλαμβάνουν τον δανεισμό χαρακτήρων από ένα πλαίσιο σε ένα άλλο, συχνά με μετατόπιση της σημασίας.

Για παράδειγμα, κάτι που αρχικά σήμαινε κάτι πολύ συγκεκριμένο, στη συνέχεια έλαβε μια ευρύτερη και πιο γενική σημασία. Χαρακτηριστικά, το 网 (wǎng – net), αρχικά σήμαινε απλώς το δίχτυ (π.χ. ψαρέματος) και στη συνέχεια κατέληξε να σημαίνει κάθε είδος πλέγματος, όπως και το δίκτυο υπολογιστών ή το Διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: Είναι δύσκολα τα κινεζικά; 4 Λόγοι για να πιστέψετε το αντίθετο!

Από τι αποτελούνται οι κινεζικοί χαρακτήρες – Δομικά στοιχεία

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το τι σημαίνουν τα κινεζικά γράμματα, θα πρέπει πρώτα να μάθει τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται.

Οι κινεζικοί χαρακτήρες αποτελούνται από επιμέρους δομικά στοιχεία, καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστό ρόλο στη μετάδοση του νοήματος.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικότερα δομικά στοιχεία των κινεζικών χαρακτήρων είναι:

  • Πινελιές (strokes)

Οι πινελιές είναι οι στοιχειώδεις κινήσεις του πινέλου (ή άλλου εργαλείου γραφής) που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση των χαρακτήρων.

Περιλαμβάνουν κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες γραμμές, κουκίδες κ.λπ. Οι πινελιές συνδυάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τη μοναδική εμφάνιση κάθε χαρακτήρα.

  • Ρίζες (radicals)

Οι ρίζες είναι εξαιρετικά σημαντικά συστατικά των κινεζικών χαρακτήρων, βοηθώντας καθοριστικά στην κατανόησή τους.

Περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σημασία ή και τον ήχο του χαρακτήρα και τοποθετούνται συνήθως στα αριστερά του. Υπάρχουν πάνω από 200 ρίζες στην κινεζική γλώσσα και χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατηγοριοποίηση των χαρακτήρων.

  • Συστατικά (components)

Τα συστατικά χωρίζονται σε δύο διαφορετικά είδη: στα φωνητικά (phonetic) και στα σημασιολογικά (semantic).

Τα φωνητικά συστατικά υποδεικνύουν ουσιαστικά την προφορά του χαρακτήρα, ενώ τα σημασιολογικά συνήθως απεικονίζουν αντικείμενα ή μεταφέρουν αφηρημένες έννοιες, βοηθώντας στην κατανόηση του νοήματος.

Πόσα γράμματα έχει το κινεζικό «αλφάβητο»;

Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, δεν υπάρχει κινεζικό «αλφάβητο».

Συνολικά, η κινεζική γλώσσα έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 50.000 χαρακτήρων.

Ωστόσο, ένα σύγχρονο λεξικό περιλαμβάνει περίπου 20.000 χαρακτήρες (τόσοι χρησιμοποιούνται σήμερα).

Η κατανόηση του 99% της κινεζικής γλώσσας, βέβαια, απαιτεί τη γνώση μόλις 3.000-5.000 χαρακτήρων, ενώ για την καθημερινή επικοινωνία είναι απαραίτητη η γνώση 2.000 χαρακτήρων.

Τι σημαίνουν τα κινεζικά γράμματα – Σύνοψη

Παραπάνω είδαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κινεζικά γράμματα: τι σημαίνουν και τι αναπαριστούν, ποιοι οι βασικοί τύποι τους και τα κυριότερα συστατικά τους.

Ελπίζουμε να καταφέραμε να διαλύσουμε ορισμένους μύθους γύρω από την κινεζική γλώσσα και να σας βοηθήσαμε να τη δείτε με άλλο μάτι.

Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε να μάθετε μία από τις δημοφιλέστερες και πιο συχνά ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, κλείστε τώρα μια θέση στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ASSOS και ξεκινήστε μαθήματα κινεζικών για ενήλικες!

Διαβάστε επίσης